Noorwegen 2024

22-7-2024

We had a very good night on this parking lot. It will be a rainy day, and we will go to Lom to visit the stave church there. We spot deer and a big moose, but are not able to take pictures unfortunately. In Lom we first take showers before visiting the shops. We visit the stave church, build in 1060, and with some additions made in the reformation era between 1634 and 1669. The ‘staves’ are the big pilons on the corner of the building that holds the whole structure. The timber building is covered with tar at the outside. The wood carvings are beautiful! We end the day with pizza and a beer in a local restaurant. Now it is time for tea and our books!

We slapen echt uitstekend op deze veredelde parkeerplaats. Rond 9 uur staan we op, het is regenachtig en dat zal de hele dag aanhouden. We gaan na een rustig ontbijt, op pad. Naar Lom. Het is een mooie route, de E6 af, door Dombås en dan nog voor Otta er af, binnendoor naar de 15. De weg gaat vooral door het dal, en dat werd op een gegeven moment een diepe kloof, prachtig! Ik reed nog een beetje verkeerd, waardoor we een alternatieve route door een dal reden. Daar hebben we de eerste herten gespot, ook leuk! En toen dus via de Fv438 binnen door (over een berg) naar de 15 richting Lom. En daar spotten we ook nog een enorme eland stier langs de weg! Wat een joekels zijn het toch. Helaas geen foto mogelijkheid langs de weg.

In Lom aangekomen, rond 13.00, zetten we Jolly op camping Nordal, midden in het dorp. We zijn toe aan een douche dus dat doen we eerst. Daarna gaan we, in de regen, Lom verkennen. De rivier is super woest en we gaan er met de oude brug overheen. We bezoeken de outdoor-winkeltjes en kopen beiden t-shirts. Daarna besluiten we de staafkerk te bezoeken, dus droppen we de boodschapjes, en halen we de camera op.

De staafkerk van Lom is in 3 delen gebouwd. Het oudste deel, het midden van het schip en altaar deel, dateren uit 1160. De andere delen zijn in 1634 en 1663 aangebouwd, toen men de boel tijdens de reformatie van katholiek naar Luthers verbouwden. Het hele gebouw is van hout en aan de buitenkant is hij besmeerd met teer. Het houtsnijwerk uit de middeleeuwen is prachtig! De meeste schilderingen komen ook uit de middeleeuwen, of uit de 17e eeuw. Het altaarstuk uit 1669 is waarschijnlijk door een Nederlander geschilderd.

De term ‘staafkerk’ komt van de bouwstijl, waarbij op de hoeken grote palen gezet werden (de ‘staven’ in het Noors), met daartussen een grond ligger waar de planken muren op rusten. Deze techniek lijkt nogal op de wijze waarop de Angel-Saxen in Engeland in de vroege middeleeuwen hun huizen en hallen bouwden. De staven in een staafkerk houden meteen ook het dak omhoog, De middenstaven en kruiswerk wat goed te zien is, werden dan later toegevoegd en is dus in feite niet onderdeel van de dragende constructie. Anyway, interessant dus. En de kerk is dus 1200 jaar later nog steeds in gebruik.

We sluiten af met een lekkere pizza en een biertje in het dorp en trekken ons dan terug met thee en boekjes in de camper. Prima regendagje dit.