6-6-2019 Aira Force
 
Onze laatste volle dag in het Lake District. Tijd voor nog een laatste goede wandeling. Eerst lekker ontbijten op het trapje voor de deur. We rijden naar Aira Force, een paar km verderop aan Ullswater. Dit zijn een aantal watervallen die hier door een kloof richting het meer denderen. We parkeren op een wat hoger gelegen parkeerplaats (niet de grote drukkere bij het theehuis), en lopen de kloof in. We starten boven de ‘hoofd’ waterval en lopen langs het water verder omhoog. Ook dit is weer onderdeel van de Ullswater Way.
Na een tijdje laten we de kloof achter ons en lopen we door een veld en dan rechtsaf langs een stapelstenen muurtje vrij steil de berg op. In korte tijd klimmen we ruim 200 meter en staan we op Gowbarrow Fell (481m). Prachtige vergezichten zowel onderweg als op de top.
Dan vervolgen we onze weg en lopen rondom de fell. Een smal paadje slingert zich hoog boven het meer en de weg om de flanken van de bult heen. Heerlijk lopen dit en ook Sam geniet er duidelijk van. Die is wel van de avontuurlijkere paadjes..
Na een tijdje zijn we de bult rond en daalt het pad af de kloof weer in, ditmaal aan de kant van de grote parkeerplaats en het theehuis. Daar lopen we dan ook eerst naar toe om een lekkere cream tea te halen en in het zonnetje bij te komen. Leuk detail: dit is een gebied waar de rode eekhoorn voor komt, waar ze in de UK altijd erg opgewonden van raken. Thuis lopen ze door onze tuin maar hier zijn ze zeldzaam. Meestal zie je alleen de waarschuwingsborden dat ze er zouden moeten voor komen, maar ditmaal hebben we bewijs dat er daadwerkelijk eentje woont. Toch leuk.
Na de thee lopen we weer terug en komen we bij de hoofd waterval die we nog even goed bekijken.
Het was een heerlijke en gevarieerde wandeling, met wat uitdaging hier en daar, van zo’n 10km. Een mooie afsluiting. We doen nog een keer boodschappen en zitten dan nog heerlijk een hele tijd in de zon op het pittoreske plaatsje voor ons huisje biertjes te drinken en Sonja doet met Sam nog een klein rondje. Perfect!
Er moet voetbal worden gekeken (Nederland tegen Engeland, een leuke bijkomstigheid. Nederland won en de Engelsen blijken lyrisch over Frenkie de Jong...) en dan naar bed. Moe en rozig.
 
 
naar dag 11