7-6-2019 Via Hadrians wall naar Dumfries and Galloway

 

We verhuizen vandaag naar Schotland! We ruimen op, pakken in en rijden iets voor 10 uur weg. Via Penrith rijden we via Alston dwars door de North Pennines. Een leuke route door weer een mooi gebied. Bij Hayton duiken we het achterland in en komen op de B6318. Langs deze weg zijn verschillende mogelijkheden om Hadrians Wall te bezoeken. Deze romeinse muur is een kleine 2000 jaar geleden gebouwd in opdracht van Hadrianus om de ‘Barbaren’ in het noorden te houden. Het loopt praktisch van kust tot kust met her en der forten, torens en nederzettingen aan de ‘Engelse’ kant. We bezoeken de site Housesteads, een groot fort/garizoensplaats wat heel mooi bewaard is gebleven en waar je een goede indruk van het soldatenleven uit die tijd kan krijgen. De romeinen hielden een standaard indeling aan bij het bouwen van dergelijke plaatsen zodat iedereen alles altijd wist te vinden en er altijd genoeg ruimte was. Slim bedacht. Op de site staan overal informatieborden met uitleg waar je naar kijkt. Aangezien nu natuurlijk vooral kniehoge stenen muren over zijn is er soms wel wat verbeeldingskracht nodig. Wat wij mooi vonden om te zien is hoe geavanceerd het fort was. Niet alleen die gestandaardiseerde manier van bouwen/aanleggen, maar ook overal tekenen van riolering, afwatering en bouwtechnieken om bijvoorbeeld voorraden vers te houden wat mooi bewaard is gebleven.

We rijden door, stoppen iets verderop nog even voor een blik op de muur zelf in het landschap en rijden dan door naar Gretna Green en Schotland in.
Via Dumfries (boodschappen) naar St Johns town of Dalry. Zo’n 6km ten noorden van dit kleine dorpje, aan de B7000, ligt Glenhowl Lodge. Ons prachtige huisje voor de komende week. De ligging is geweldig met echt prachtige uitzichten!
 
naar dag 12