10-6-2019 Red Kyte trail


We ontbijten vanochtend in het zonnetje buiten (zonder midges!), geweldig. Het lijkt een mooie dag te worden. We doen het lekker rustig aan en pas tegen de middag stappen we in de auto om een stuk van de Red Kyte Trail te rijden. Ze hebben hier een aantal jaren geleden de rode wouw geherintroduceerd en je ziet ze regelmatig vliegen. De Trail, een uitgezette route, leid langs plekken waar de kans het grootst is ze tegen te komen.
We rijden naar New Galloway waar we de trail oppakken. We rijden de A712 op en vlak na Loch Clatteringshaw rijden we de Raiders Road op. Dit is een gravelpad, forest trail, alleen open tussen april en oktober, wat dwars door het bos gaat. Het is een prachtige route langs de river Dee.

Bij Otterpool, een picknickplaats midden in het bos bij de rivier, stappen we uit en hangen we bij de rivier rond. Prachtig hier! Het weer is er naar om met de voeten in het water te gaan, dus dat doen Sonja en Sam dan ook samen.
We rijden even later verder en komen bij een meertje, ook zo’n prachtige plek.
We zien onderweg wel enkele Kytes maar we zijn op weg naar een voerstation waar we verwachten er nog veel meer te kunnen zien. Ieder dag om 14.00 worden de Kytes gevoerd bij een boerderij in Laurieston. We betalen de 5pond pp en gaan op het ‘balkon’ bij het bezoekerscentrumpje zitten. Er zwermen al tientallen Kytes rond, prachtig! Om 14.00 loopt een vrouwtje met een grote emmer vlees het veld in en strooit her en der wat rond. De Kytes duiken en zoeven rond om het vlees te pakken, het is een heel spektakel. De emmer wordt verder geleegd op een grote voertafel en een half uur lang zoeven de Kytes ons om de oren. Gaaf!

Wanneer de rust is teruggekeerd en het vlees op gaan we weer op pad. We rijden naar Dumfries voor boodschappen en kijken even in de stad. Maar na de rust bij Otterpool hebben we verder geen zin de stad echt in te gaan, veel te druk.
Op de terugweg regent/hagelt het warempel dus thuis steken we lekker de houtkachels aan en doen we spelletjes.
 
naar dag 15