11-6-2019 Muir of Galloway

 
Na het ontbijt stappen we de auto weer in. We gaan op weg naar het meest zuidelijke puntje van Schotland: Muir of Galloway. Het is een vrij lange rit van haast 2 uur.
Bij de Muir is een vuurtoren en een café, beide prachtig gelegen op de rotsen. We worden na uitstappen vrij snel aangesproken door een medewerker van de vuurtoren die vertelt dat er over een half uurtje een gratis concert plaats vind bij de vuurtoren. Het gaat om de 1e gig van The Walnuts. Zij toeren de komende 8 dagen Schotland rond om bij vuurtorens op te treden en geld in te zamelen voor de Schotse Alzheimer stichting. Een van de Nuts is BBC presentator Matt Allwright, zelfs voor mij toevalligerwijze een BB’er (bekende Brit).
Voor ze beginnen lopen we eerst naar de misthoorn. Deze is iets lager op de klif gebouwd en vanaf hier heb je prachtig zicht op alle broedende zeevogels. Alken, koeten, stormvogels, meeuwen, aalscholvers en we zien jan van genten vliegen. Het uitzicht is ook erg mooi. Vanaf Muir of Galloway ben je in staat om Schotland (logisch), Engeland (Lake District vooral), Ilse of Man (heel dicht bij hier) en Ierland te zien. Dat lukt ons.
Dan gaan we naar de vuurtoren waar de camper van de Walnuts staat opgesteld met de muzikanten er voor. Het is erg leuk, veel humor en leuke folk-versies van gouwe ouwen en wat traditionals met een twist (Galloway Girl bijvoorbeeld). We doneren wat muntgeld en na een paar nummers lopen wij weer verder, ons rondje over de Muir afmakend.
We gaan op weg naar Portpatrick, een stukje rijden verderop.Het is een klein havenplaatsje waar we de kliffen op lopen op weg naar Dunskey castle. Dit is een ruïne uit de 12e eeuw, prachtig aan de rand van de kliffen gepositioneerd. Mooi plekje.
Veel tijd voor een echte wandeling hebben we helaas niet meer, en we hebben trek. Dus op zoek naar fish ’n chips. Helaas heeft Portpatrick geen ‘Chippie’ en bij een hotel ‘serieus’ eten hadden we geen zin. Helaas. Dus op naar Stranaer waar het wel lukt. Dit is geen inspirerend stadje verder, dus we eten onze fish ’n chips op en rijden meteen weer verder naar huis. Veel kilometers gemaakt vandaag, best vermoeiend, maar mooi om aan de kust te zijn geweest. Altijd leuk.
 
naar dag 16