30-5-2019: Gothland en de North York Moors
 

Na een ietwat onrustige nacht dankzij Sam (wennen in een onbekende omgeving..) staan we toch redelijk uitgerust op. Om 8.30 schuiven we aan voor het ontbijt: proper full English breakfast.
We gaan vandaag de North York Moors verkennen. We zijn hier 1 dag en het is een mooi gebied. Eerst rijden we naar Danby waar het Moors National Park bezoekerscentrum is. Dat is nog gesloten, we zijn te vroeg. Dan maar naar Gothland, een dorpje waar een mooie waterval moet zijn wat ik van te voren op internet al gevonden had. Het is een prachtige route, hoog over de Moors en dan duiken we weer een vallei in, en hoppa weer omhoog.

Goathland ligt in zo’n dal en is vrij druk maar ook klein. Veel meer dan een paar shops, een paar huizen, wat oldtimers en heel veel schapen is er niet te zien. Bij de lokale shop koop ik een boekje met een wandeling naar de waterval er in (de wandeling is ook hier te vinden). Zo’n 5km, lekker om mee te beginnen.
Als we het dorpje uit lopen laten we ook de drukte achter ons. We duiken een groen en mooi dalletje in naar het riviertje West Beck. Hier nemen we een rotsig ‘pad’ (het is meer klauteren over de stenen) naar de Myllan Spout, een stroom water wat de rivier in duikt vanaf een flinke hoogte. Het is klimmen en klauteren en vrij glad, maar Sam en Sonja komen een heel eind. Thijs blijft wat achter met de camera en maakt foto’s van de rivier en de stroomversnellingen.
We keren terug en volgen het pad verder langs de rivier. Het klimt hier omhoog langs mooie velden en uitzichten.
Dan daalt het weer en draaien we rechts een recht pad op. Dit was ooit een spoorlijntje, eentje met een takel kabel aangezien het best steil is hier voor een trein. Dit pad neemt ons weer mee naar Goathland waar we een ijsje kopen. Het is immers zonnig en warm!
Na dit leuke tripje rijden we via de A169 richting Pickering en dan via de A170, onder het National Park langs, naar Keldholme waar we de kleine wegen noordwaards nemen. De Moors weer op met prachtige vergzichten onderweg. Via Rosedale Abby naar Castleton en Ainthorpe.
Na biertjes/ales even naar de kamer en daarna weer in de pub eten.
Hier maken we kennis met een Noors echtpaar, Siri en Per, die de hele UK doorreizen. Zij heeft in Utrecht gewoon en spreekt een piep klein woordje Nederlands. Het was leuk kennis te maken en ervaringen uit te wisselen en facebookconnecties worden gemaakt. Leuk om elkaar te volgen.
Na het eten kijken we weer Springwatch en gaan we op tijd slapen. Morgen verhuizen we naar het Lake District.
 
naar dag 4